2020-07-11 10:11:18• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Megtörtént a számítógépes elosztás: sok a betöltetlen szakiskolai hely

A számítógépes elosztás pénteki, első szakaszában 113.480 nyolcadikot végzett diákot soroltak be valamely líceumi osztályba – tájékoztat az oktatási minisztérium.

A tárca közleménye szerint 68.564 tanuló elméleti, 44.916 pedig technológiai profilú osztályban folytatja tanulmányait. A számítógépes elosztást megelőzően 12.408 tanuló iratkozott be tehetséggondozó szakirányú (vokacionális) iskolákba, 25.257-en pedig szakiskolákba, illetve duális képzést nyújtó intézményekbe. A jelentkezők közül 348 tanulónak volt 10-es átlaga.


A minisztérium által jóváhagyott menetrend szerint a tanulóknak július 13-a és 20-a között kell eljuttatniuk a beiratkozáshoz szükséges iratokat annak a tanintézménynek a titkárságára, ahova a számítógépes elosztás nyomán bejutottak. Július 22-én, 23-án és 24-én a megyei felvételibizottságoknak meg kell oldaniuk a számítógépes elosztást követően felmerült minden problémás helyzetet – szögezik le.


A közlemény értelmében 8570 tanulót nem soroltak be egyetlen osztályba sem, mert nem jelöltek be elegendő opciót. Ők részt vehetnek a július 24-e és augusztus 3-a között zajló második elosztáson, azokkal együtt, akiket az első elosztáson besoroltak ugyan egy osztályba, de nem nyújtották be a szükséges dokumentációt az iskolához, továbbá akik nem vettek részt az első elosztáson, illetve akik nem képességvizsgáztak. Az első elosztást követően több mint 37 ezer betöltetlen hely maradt a líceumokban és szakiskolákban.


Líceumi oktatás Szatmár megyében

Szatmár megyében 1429 nyolcadik osztályt végzett diák számára jelölték már ki leendő középiskoláját: 994-en elméleti, 435-en pedig technológiai profilú képzésben vehetnek majd részt. A számítógépes elosztást megelőzően 240 diák a vokacionális szakirányt választotta, 15-en kifejezetten a romák számára fenntartott helyekre, 4-en pedig a speciális nevelési igényű gyerekek számárára fenntartott helyekre kerültek be. 232 nyolcadik osztályt végzett diákot azonban egyelőre nem tudtak sehova sem leosztani, a felvételi lapjukon ugyanis nem jelöltek be elegendő opciót ehhez. Ők a következő számítógépes leosztási turnusban juthatnak helyekhez azokkal egyetemben, akik az első körben nem foglalták el a számukra kijelölt helyet.


Megyénkben 41 betöltetlen hely maradt a technológiai profilú osztályokban, vokacionális szakirányon pedig 26 szabad helyre várnak még diákokat – tudtuk meg a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségtől.


Szakképzés és duális képzés

A számítógépes elosztás első körében 712 nyolcadik osztályt végzett diákot osztottak le Szatmár megye valamelyik szakiskolájába, közülük 119-et a duális képzésű osztályokba. További 26 diákot a kifejezetten a roma kisebbség számára fenntartott szakiskolai helyekre osztottak be, illetve sikerült helyet találni egy speciális nevelési igényű diáknak is. A megyében jelenleg 432 betöltetlen szakiskolai hely van, melyek közül 87 a duális képzéses rendszerben.


Így alakult a Szatmár megyei toplista

Az admitere.edu.ro oldalon elérhető adatok szerint a legmagasabb felvételi jegyre azoknak volt szükségük, akik a Ioan Slavici Főgimnázium természettudományok szakára akart bejutni, ugyanis még a legutolsó bejutó is 9,24-es átlaggal rendelkezett. Második helyre a Johann Ettinger Német Tannyelvű Elméleti Líceum matematika-informatika osztálya került, ahol az utolsó bejutó jegy 9,22 volt. A toplista harmadik helyét pedig úgyszintén a Ioan Slavici hódította el, a főgimnázium matematika-informatika szakának utolsó bejutó jegye ugyanis nem kevesebb mint 9,21 volt. A Slavici-ba készülő diákoknak egyébként sikerült magasra tenni a lécet, ugyanis a filológia és a társadalomtudományok osztályok is a megyei lista élén végeztek.


A felvételi jegyek alapján rangsorolt szakok listáját bogarászva, az első magyar tannyelvű középiskolai szak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium matematika-informatika, valamint társadalomtudományok bilingv képzése, egyikbe sem lehetett ugyanis már bekerülni 8,24-es átlag alatt. Hajszállal lemaradva érkezik a Nagykárolyi Elméleti Líceum is, melynek matek-infó szakán 8,19 volt a legkisebb, de a bejutáshoz még elegendő jegy.


A további eredményeket ide kattintva lehet megtekinteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: